Ekrem Çulfa Dr Ekrem Çulfa Aile Evlilik Çift Terapistleri
  • Anasayfa
  • https://www.facebook.com/psikolojikdanismanlar
  • http://www.twitter.com/724psikoloji

Evlilik Terapistleri
Destek Hattı : +90 544 724 36 50

Tanışma ve Flört Dönemi
Tanışma ve Flört Dönemi Nedir? Kız ve Erkekler Bu Dönemde Nelere Dikkat Etmeliler.
Söz ve Nişanlılık Dönemi
Söz ve Nişanlılık Döneminde Eş Adaylarının Birbirini tanımaları için neler yapmalılar, Nelere Dikkat etmeliler.
Evlilik ve Ebeveynlik
Evliliğinizi daha sağlıklı yürümesi ve Daha iyi çocuklar yetiştirmek için yardımınıza hazırız.
Aldatma, Boşanma, Ayrılma
Aldatma ve Sonuç olarak Boşanma ve Ayrılma istenmeyen bir durumdur. Bu dönemi daha sağlıklı geçirmenize yardımcı olalım.
AİLE EVLİLİK KOÇU TELEFONU 0505 767 5885
İstanbul, Besiktaş, Nişantaşı, Psikolog
Kadıköy ,Bakırköy, Fatih, Mecidiyekoy
Hava Durumu
Site Haritası
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.262832.3921
Euro34.778034.9173
Saat
Takvim
Aile Bireysel Çift Evlilik Terapisti Çocuk Ergen Pedagogu 0532 158 35 55
Bazen Kendimizi Savunmasız Bırakmanın Faydaları Nelerdir ?
05/02/2022
Bazen Kendimizi Savunmasız Bırakmanın Faydaları Nelerdir ?

İnsanlar, savunmasızlığı başkalarında bir güç olarak görme eğilimindedir, ancak bunu kendi içlerinde bir zayıflık olarak görürler. 

Araştırmacılar bu tutarsızlığa güzel dağınıklık etkisi diyorlar. 

Başkalarının savunmasızlık gösterilerinin olumlu yönlerini görürüz, ancak kendimizin olumsuz yönlerine odaklanırız. 

* Pahalı bir hata için özür dilemek 

* "Seni seviyorum" diyen ilk kişi olmak 

* Akıl hastalığı ile mücadelenizi açıklamak 

Tüm bu durumlar, “korkulara rağmen sosyal durumlarda belirsizliğe, riske ve duygusal maruz kalmaya açık olmak için otantik ve kasıtlı bir isteklilik” olarak tanımlanabilecek savunmasızlık göstermeyi gerektirir. ” 

Otantik ilişkiler kurmak için kırılganlık göstermek gereklidir, ancak birçok insan kendilerinin görülmesine izin vermek konusunda isteksizdir. 

Araştırmacı Brené Brown, binlerce insanla yaptığı röportajlarda, insanların kırılganlığı başkalarında bir güç olarak görme eğiliminde olduklarını, ancak bunu kendi içlerinde bir zayıflık olarak gördüklerini gözlemledi. Daring Greatly'de yazdığı gibi, "Diğer insanlarda ham gerçeği ve açıklığı görmeyi seviyoruz, ancak bunu içimizde görmelerine izin vermekten korkuyoruz." 

Almanya'daki Mannheim Üniversitesi'ndeki Anna Bruk ve meslektaşları yakın zamanda Brown'ın nitel bulgularını desteklemek için deneysel kanıtlar topladı. Örneğin, bir arkadaşına romantik duygularını itiraf etmek, yardım istemek gibi kırılganlık içeren birkaç senaryo oluşturdular. ve katılımcılardan senaryoda kendilerini veya başka bir kişiyi hayal etmelerini istedi. Kendilerini senaryoda hayal eden katılımcılar, “Kırılganlığımı göstererek zayıflık gösteriyorum” gibi ifadelere katılma eğilimindeydiler. Senaryoda başka bir kişiyi hayal eden katılımcılar, kişinin güç ve cesaret gösterdiğini düşünme eğilimindeydiler. 

Başka bir çalışmada, Bruk ve ekibi, gerçek bir savunmasızlık duygusu yaratmak için bir kapak hikayesi kullandı. Katılımcılara iki görevden birini gerçekleştirmek için rastgele atanacaklarını söylediler. İlk görev, bir jüri önünde bir şarkı doğaçlama yapmayı içerecektir (büyük bir kırılganlık göstergesi gerektiren bir görev). Diğer görev, şarkıcıların yaratıcılığını ve sahnedeki varlığını değerlendirmekle görevli bir jüri üyesi olmayı içerecektir. (Kapak hikayesini dinledikten sonra, katılımcılara çalışmayı bırakma fırsatı verildi, ancak çoğu devam etmeyi seçti.) 

Katılımcılar görevlerini öğrendikten sonra, şarkıcılardan istenen savunmasızlığın gösterilmesi hakkında nasıl hissettiklerini paylaştılar. Sahneye çıkmayı bekleyen katılımcıların, şarkıcıların güç ve cesaret gösterdiğini düşünen diğer katılımcılara göre “zayıflık” ve “yetersizlik” olarak görme olasılıkları daha yüksekti. 

Bu sonuçlar, başkalarının savunmasızlık gösterilerini kendimizden daha fazla takdir ettiğimizi gösteriyor. Bruk bu çelişkiyi güzel dağınıklık etkisi olarak adlandırdı. Başkalarının kırılganlık sergilediğini gördüğümüzde, onları olumlu (güzel) bir ışıkta görürüz. Ancak, kendi görüntülerimizi bir karmaşa olarak algılıyoruz. Neden başkalarında kırılganlık göstermeye değer veriyoruz, ama kendimizde değil? 

Bruk'un araştırması, güzel dağınıklık etkisinin, bir duruma ilişkin algımızın ondan psikolojik uzaklığımıza bağlı olduğunu belirten kurgusal düzey teorisi ile açıklanabileceğini öne sürüyor. Uzaktan, olayları soyut terimlerle algılarız ve durumun olumlu yönlerine odaklanırız. Yakından algımız daralır ve olumsuzlukları büyütürüz. 
Kırılganlığa bir mesafeden bakarken, yani bir başkasının savunmasızlığını gördüğümüzde, başkalarıyla yakınlık kurmak gibi savunmasız olmanın olumlu sonuçlarına odaklanırız. Kendi kırılganlığımızı düşündüğümüzde, zayıf, yetersiz veya aptal görünmek gibi olası tüm olumsuz sonuçları görecek kadar yakınız. 

Bruk'un güzel dağınıklık etkisi üzerine araştırması, kırılganlığı göstermenin düşündüğümüzden daha az riskli olabileceğini gösteriyor. "Dağınıklık" olarak gördüğümüz şey, başkaları tarafından güçlü, cesur ve evet, hatta güzel olarak algılanabilir. 

En derin, en karanlık sırlarınızı başkalarına itiraf etmeden önce, Bruk'un araştırmasının tek bir kırılganlık göstergesi içerdiğini unutmayın. Aynı kişilere tekrar tekrar kırılganlık göstermek, olumlu bir ışık altında algılanmayabilir. Genellikle savunmasızlık göstermeyi gerektiren kendini ifşa etme üzerine yapılan araştırmalar, olumsuz bilgileri sıklıkla ifşa eden kişilerin arkadaşları tarafından daha az olumlu algılandığını ve romantik partnerlerinden daha az destek aldıklarını göstermektedir. 

Bununla birlikte, kırılganlık üzerine yapılan araştırma, kendimizi belirsizliğe, riske ve duygusal maruz kalmaya en azından biraz açmaktan fayda sağlayabileceğimizi gösteriyor. 

Brené Brown'ın dediği gibi: "Kırılganlık hayatın en büyük cesaretidir. Hayat soruyor, 'Hepiniz var mısınız? Kendi kırılganlığınıza başkalarında değer verdiğiniz kadar değer verebilir misiniz?”  

Sonuç olarak, şu andan itibaren ne yapmaya karar veriyorsunuz? Cesaret edebilir misin?


232 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

👨🏻‍🏫👩‍🏫Yabancı sınıf arkadaşlarımla nasıl daha cesur iletişim kurabilirim? Sesimi nasıl duyurab - 26/08/2023
👨🏻‍🏫👩‍🏫Yabancı sınıf arkadaşlarımla nasıl daha cesur iletişim kurabilirim? Sesimi nasıl duyurabilirim? Bana katılmalarını sağlamak için ne yapmalıyım? Ne yapmamalıyım? 👇👇👇Yabancı sınıf arkadaşlarınızla daha cesur bir şekilde iletişim kurmak
👨🏻‍🏫Psikolojik Yorgunluk Nedir? 👩‍🏫Psikolojik yorgunluğu yenmenin yolları - 24/08/2023
✍️Psikolojik yorgunluk, duygusal, zihinsel ve fiziksel açıdan aşırı tükenmişlik hissiyle karakterize olan bir durumdur. Yoğun stres, duygusal aşırı yüklenme, sürekli baskı altında olma, zorlu yaşam olayları veya uzun süreli zorlayıcı çalışma koşulla
İlişkilerde partnerine ilgi göstermenin ve değer vermenin önemi nedir? İlişkilerimde ilgisizlik ve d - 26/07/2023
İlişkilerde ilgi göstermek ve değer vermek, partnerinizi sevdiğinizi ve onun size önemli olduğunu hissettirmek için yapılan davranışlardır. İlgi göstermek, partnerinizin hayatındaki şeylere ilgi duymanız, onunla konuşmanız ve onun fikirlerine sayg
👨🏻‍🏫 Koçluk Nedir? Online Koçluk Hizmetlerinin faydaları nelerdir? - 21/07/2023
Koçluk, bir kişinin hedeflerini belirlemesine, bu hedeflere ulaşması için planlar yapmasına ve destek almasına yardımcı olan bir danışmanlık yöntemidir. Bir koç, kişinin kendine güvenini artırmak, öz disiplinini geliştirmek ve motivasyonunu yükseltm
Selamlaşmaların Gizli Değeri ve Anlamı Nedir? - 27/07/2022
Yeni bir psikolojik bilimsel araştırma, küçük bir hareketin ve sözün gücünü nasıl hafife aldığımızı ortaya koyuyor... Bilimsel araştırmalara göre yazılan bu makalenin önemli noktaları ve konu başlıkları:
Uluslararası Çalışmalar Yapmış, Psikoloji ile doğrudan ilgilenmeyen kişilerin bile tanıdığı dünyaca - 14/07/2022
Amerika’ lı bir psikolog olan Goleman aynı zamanda 12 yıldır New York Times’a davranış ve bilim konuları üzerine yazılar yazmaktadır. Psikoloji, eğitim, bilim, ekolojik kriz ve liderlik üzerine yazılmış 10 adet kitabı bulunmaktadır. Özellikle ‘duygu
Psikoterapi Psikolojik Olarak Bir İnsanı Nasıl İyileştirir - 18/06/2022
Öncelikle Psikoterapi nedir? dendiğinde; Tv dizilerinin de etkisiyle birçok kişinin aklında bir divana uzanıp, çocukluğunuzu anlattığınız ya da psikoterapistin size akıl verdiği bir resim canlanmaktadır.
Evlilik Okulu Nedir? - 18/06/2022
Evlilik okulu süreci, aile olmanın ilk adımını oluşturur ve bu adımı sağlamlaştırmak için yapılan her türlü ön tanıma davranışlarına verilen isimdir.
Problems in Your Relationships Turn into Solutions with Ask & Solve Method - 04/06/2022
In this article, I presented some of the experiences of my colleagues who are couple therapists in foreign countries. Here are some of the Q&A Methods You Will Learn In My Trainings or Sessions...
 Devamı