Ekrem Çulfa Dr Ekrem Çulfa Aile Evlilik Çift Terapistleri
  • Anasayfa
  • https://www.facebook.com/psikolojikdanismanlar
  • http://www.twitter.com/724psikoloji

Evlilik Terapistleri
Destek Hattı : +90 544 724 36 50

Tanışma ve Flört Dönemi
Tanışma ve Flört Dönemi Nedir? Kız ve Erkekler Bu Dönemde Nelere Dikkat Etmeliler.
Söz ve Nişanlılık Dönemi
Söz ve Nişanlılık Döneminde Eş Adaylarının Birbirini tanımaları için neler yapmalılar, Nelere Dikkat etmeliler.
Evlilik ve Ebeveynlik
Evliliğinizi daha sağlıklı yürümesi ve Daha iyi çocuklar yetiştirmek için yardımınıza hazırız.
Aldatma, Boşanma, Ayrılma
Aldatma ve Sonuç olarak Boşanma ve Ayrılma istenmeyen bir durumdur. Bu dönemi daha sağlıklı geçirmenize yardımcı olalım.
AİLE EVLİLİK KOÇU TELEFONU 0505 767 5885
İstanbul, Besiktaş, Nişantaşı, Psikolog
Kadıköy ,Bakırköy, Fatih, Mecidiyekoy
Hava Durumu
Site Haritası
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.154834.2917
Euro37.097537.2462
Saat
Takvim
Yaşam Koçu Öğrenci Koçu PsikoTerapist Ayşim Çulfa
aysim28@windowslive.com
Ebeveynler Çocuklarının Karne Notları İle ilgili Nasıl Bir Tutum İçinde Olmalılar?
19/01/2019

Ebeveynler çocuklarının karne notları ile ilgili nasıl bir tutum içinde olmalılar?
 
Eğitim ögretimin ilk  yarısı geldi ve karneler alındı. Bütün  dönem boyunca aldıkları notları bekleyen öğrencilerin bir kısmı heyecanla mutluluk duyarken, bir kısmı da endişe ve korku yaşadı. Çünkü tüm çocukların karneleri  iyi olmayabiliyor. Ebeveynler ise kötü karne ile karşılaştıklarında aşırı davranışlarda bulunabiliyor. Peki ebeveynler, çocuklarının karne notları ile ilgili nasıl bir tutum içinde olmalılar?
Karne, çocuğun desteğe ihtiyaç duyduğu noktaları gösterir, öğrencilerin bir yıllık eğitim sezonu boyunca derslerindeki tutumunu ve başarı durumunu belgelemek amacıyla verilir. Karneler, çocuğun başarı seviyesini gösterdiği gibi, aynı zamanda ilgisinin olduğu konuları da yansıtır. Tam da burada anne ve babaların unutmaması gereken nokta karnenin bir utanç ya da övünç kaynağı olmadığıdır. Aksine karnenin, çocuğun hangi alanda desteğe ihtiyaç duyduğu konusunda fikir alabilecekleri bir araç olduğu bilinmesi gerekir.
Kesinlikle kötü karne alan çocuk sınıf arkadaşlarıyla kıyaslamamalıdır.
Kötü bir karne alan öğrenciye ailesinin sergileyeceği davranış çok  büyük önem taşır. Çünkü ebeveynler karneye gerektiğinden çok fazla anlam yüklerken, çocuklarını da diğer sınıf arkadaşlarıyla kıyaslayabiliyor, başarılı olamadıkları için de aşağılayabiliyorlar. Fakat anne ve babaların  bu tutumları, çocuklarda güven eksikliği ve olumsuz bir benlik gelişimi yaşamalarına yol açabiliyor. Ayrıca başkaları ile kıyaslanan çocuklar başta aileleri olmak üzere çevrelerine agresif ve saldırgan davranışlar gösterebiliyor. Çünkü hissettikleri hayat boyu ailelerini memnun etmeye çalışma mecburiyeti yoğun bir kaygı yaşamalarına yol açabilir.
Okuldan gelen çocuğun karnesini alarak hızlıca incelemek ve ani tepkiler vermek kesinlikle doğru  olmayacaktır. Bunun yerine çocukla karne hakkında konuşmak için en uygun zaman beklenmelidir. Ayrıca kötü notlar için çocuğu cezalandırmak asla durumu bir çözüme kavuşturmayacaktır. Bu nedenle çocuğa ceza vermek yerine düşük olan notları hakkında neler düşündüğü sorulmalıdır. Önce çocuk dinledikten sonra, dersler ve notlar üzerinde birlikte konuşulmalı ve anne ve baba fikirlerini en uygun bir dille çocuğa aktarılmalıdır. Bunların yanı sıra çocuğu cezalandırmanın duruma anlık bir çözüm getirebileceği fakat uzun vadede olumsuz sonuçlar doğuracağı akıllardan çıkarılmamalıdır. Çocuğa, bir sonraki dönemde eksiklerini nasıl kapatmayı planladığı sorulmalıdır. Ayrıca bu konuda birlikte plan yapılabileceği söylenmelidir. Çocuk başarı gösterdiği iyi dersleri için takdir edilmelidir.
Başarılı karnesi olan çocuklar ödüllendirilirken aşırıya kaçılmamalıdır. Çocuğa ise büyük hediyeler için değil, geleceği için çalışması gerektiği anlatılmalıdır. Bunların yanı sıra çocuğa alınacak hediyelerin, okul başarısını teşvik edecek ve bireysel gelişime katkı sağlayacak seçenekler olmasına dikkat edilmelidir. Hediyelerle birlikte çocuğa sözlü olarak da başarıları hakkında bol bol geri bildirimlerde bulunulmalıdır.
Peki;  KÖTÜ  KARNEDEN YALNIZCA ÇOCUK MU SORUMLU ??
Çocuğun aldığı her kötü nottan, aileninde, okulunda kendilerini  değerlendirilmesi gerektiğini gösterir. Yalnız bu değerlendirme yapılırken, çocukla birlikte olunmalı ve onun da fikirleri alınmalıdır. Bu konuşma yapılırken, sinirli ve yargılayıcı tutum sergilenmemelidir. Sadece çocuğa söz hakkı verilmeli, içinde bulunulan bu durumla ilgili çözüm üretmesine fırsat verilmelidir..

Yaşam Koçu Öğrenci Koçu Ayşim Culfa
Mylife Danışmanlık 05333378123 


1299 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

UZUN İLİŞKİLERİN SIRLARI NELERDİR ? - 26/05/2018
İlişkiler Uzmanı Profesör John Gottman yeni nişanlanmış çiftlerle 15 dakika ya da daha az vakit geçirerek %94 baş
BAŞARI ÖYKÜMÜZ - 18/04/2018
Hayatta tökezleyecek düşecek çelme yiyeceksiniz. Ama bu her olduğunda yenid
MOBBİNG NEDİR? NE DEĞİLDİR? ” - 21/03/2018
Mobbing, bir veya birkaç kişi tarafından diğer bir kişiye yönelik olarak; kasıtlı, sistemli bir şekilde düşmanca ve ahlakdışı bir iletişim kullanılarak uygulanan bir psikolojik terördür. Mobbing
DAHA ENERJİK VE SİNERJİK BİR YAŞAM MÜMKÜN MÜ? - 21/03/2018
Aslında muhtaç olduğumuz güç, sinerji ve enerji şimdi ve şu anda beyn
HEDEFE ULAŞMADA BAŞARACAĞINA INANMAK - 26/03/2016
YAŞAM KOÇU, ÖĞRENCİ KOÇU ve PSİKOTERAPİST AYŞİM ÇULFA 0 533 373 81 23 aysim28@windowslive.com