Ekrem Çulfa Dr Ekrem Çulfa Aile Evlilik Çift Terapistleri
  • Anasayfa
  • https://www.facebook.com/psikolojikdanismanlar
  • http://www.twitter.com/724psikoloji

Evlilik Terapistleri
Destek Hattı : +90 544 724 36 50

Tanışma ve Flört Dönemi
Tanışma ve Flört Dönemi Nedir? Kız ve Erkekler Bu Dönemde Nelere Dikkat Etmeliler.
Söz ve Nişanlılık Dönemi
Söz ve Nişanlılık Döneminde Eş Adaylarının Birbirini tanımaları için neler yapmalılar, Nelere Dikkat etmeliler.
Evlilik ve Ebeveynlik
Evliliğinizi daha sağlıklı yürümesi ve Daha iyi çocuklar yetiştirmek için yardımınıza hazırız.
Aldatma, Boşanma, Ayrılma
Aldatma ve Sonuç olarak Boşanma ve Ayrılma istenmeyen bir durumdur. Bu dönemi daha sağlıklı geçirmenize yardımcı olalım.
AİLE EVLİLİK KOÇU TELEFONU 0505 767 5885
İstanbul, Besiktaş, Nişantaşı, Psikolog
Kadıköy ,Bakırköy, Fatih, Mecidiyekoy
Hava Durumu
Site Haritası
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.486832.6170
Euro34.601234.7398
Saat
Takvim
Aile-Bireysel Psikolog Fulya Beyribey +90 (546) 932 46 24
instagram:@referansnoktasi
İnsan Neden Yalnız Hisseder?
28/11/2019

         İnsan NedenYalnız Hisseder?

Sevgili okuyucumerhaba,

Insan neden yalnızhisseder? Insanların hayattaki yerlerini ne zaman sorguladıklarını,çevreleriyle bağlarının ruh sağlıklarını aslında ne kadar derinden etkilediğinidüşündün mü hiç ?

Birbirinden ve doğadankoptukları için kendilerini yalnız ve çaresiz hissettiklerini.. Çünküsoyutlanma insanları diğer hayvanlardan ayıran bir özelliktir, insan dışındakivarlıklarda görülmez.  Bebek annesiylebirliktedir, çocukken de ailesiyle birlikte yaşamaya devam eder, ne zaman kierişkin olur ailesinden kopar ve bağları da koparır, ozaman yalnızlaşmayabaşlar. Bağlarını koparmadan, aile ve dostlarıyla iletişimde olan kişileryalnızlaşmaz ve sorunlarına daha kolay çözüm bulabilirler.

Bu konu ile ilgili yazılmışgüzel bir kitaptır Fromm’un “Özgürlükten Kaçış” kitabı. Fromm’a göre ruhunşifası insancı yaklaşımdadır.  Bukitapta, insanın zamanla artan özgürlüğünün bedelini yalnızlaşarak ödediğinden,asal bağların kişilere güvenlik sağladığından bahseder. Çocuk bu güvenliilişkilerden büyüdüğünde koptukça,  diğerinsanlardan ayrı bir varlık olduğunu fark etmeye başlar, bu bireyselliksürecinde gereklidir, ancak fazla yalnızlaşır , diğer insanlarla etkileşimini yeterinde iyi düzeyde tutamazsa,  bu onda kaygı duyguları da yaratabilecektir.  

Yalnızlık ve hiçlikduyguları insanların hemen hepsinini hayatının bir döneminde aklına takılankonulardır. Insan evrendeki varlığını gerçek manada farkına vardığında, bubelirsizliği çözme ve anlama ihtiyacı duyacak, kendinde var olan güçleri harekete geçirerek,  yaşama bu şekilde anlam katacağını farkedebilecektir. 

Bu insanınbireyselliğinden vazgeçip, çaresizce dünyada amaçsız yaşamayı seçmesi demekdeğildir.  Yaşamı içerisinde önemli eskibağlarını devam ettirerek, bunlara yeni bağlar da eklemesi,  toplumsal bütünlükten faydalanarak kaygılarınaçevre faktörleriyle destek aramaya çalışması sağlıklı bir yol olacaktır.

Fromm’ a göre,  insanın 5 gereksinimi vardır, bu gereksinimler;  ilişki gereksinimi, aşkınlık gereksinimi,kimlik gereksinimi, köklülük gereksinimi, ve yönelim dayanağına duyulangereksinimdir. Insan düşünme ve hayal etme güçlerine karşın,  çevresiyle ilişki kurma,  yaratıcı olma, dünyanın tamamlayıcı bir parçasıolma, ve aynı zamanda da diğer insanlardan farklı bir varlık olma ihtiyaçlarınıtaşımaktadır. Insan bu ihtiyaçlarını diğer insanlarla kardeşçe duygular içindeyaşayarak karşılayabilirler.

Zira nasıl ki bir bebekdoğduktan sonra anne karnına dönemezse, devamlı ailelerimiz ile yaşamamız hemmümkün hem de sağlıklı olmayacaktır. Bu manada, insan hem doğanın bir parçasıhem de zaman zaman doğadan kopuk yaşayan stiliyle,  hem kendi varlığından hem de çevresinde olanbitenlerin varlığından haberdar şekilde gelişimini sürdürebilecektir.  

Insanın kendisinisevmesi,  diğer insanları sevmesindensoyutlanamaz. Kendisini gerçek manada seven insan,  diğer insanları da sevilecek varlıklar olarakkabul edecek ve hayata geniş bir pencereden bakabildikçe daha tatminli biryaşam sürebilecektir.

Yazar: Klinik PsikologFulya Beyribey

İrtibat: 0546 9324624



275 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

ÇOCUK VE ERGENLERDE OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUk - 30/11/2019
Çocuk ve ergen obsesif kompulsif bozukluğu incelemek istediğimizde, erişkinlerle kıyaslandığında, bazı farklı yanlar görülebilmekte,